Як самостійно вивчити англійську мову з нуля

...

Англійська мова — це найпоширеніша мова міжнародного спілкування, тому вивчати її – це гарне вкладення у своє майбутнє. Ринок чуйно реагує на запит, і в мережі можна зустріти безліч пропозицій щодо вивчення англійської мови. Вчити її можна як самостійно вдома, так і індивідуально з репетитором, або відвідуючи групові заняття у центрі Oratorica. Розберімося, який варіант підійде вам.

Чи можна самому вивчити англійську мову

Не будемо затягувати, і відразу відповімо на це питання. Вивчити англійську мову самостійно можна на високому рівні, і навіть у розумні терміни. Але є одне «але»: на жаль, це під силу далеко не всім. Вашу здатність самостійно вивчити англійську мову визначають такі фактори:

  • бажання навчитися спілкуватися англійською;
  • готовність багато і старанно працювати;
  • підбір ефективного курсу вивчення мови.

Якщо ви готові періодично «наступати собі на горло» і долати труднощі, якщо впевнені, що ваше бажання не пропаде після прочитання першої сторінки підручника, тоді справа за дрібницею: потрібно обрати курс. А ми, зі свого боку, допоможемо правильно підібрати його.

Як самостійно вивчити англійську мову: практичні поради

Є кілька правил, яких варто дотримуватись у самоосвіті. Вони не нові, їм уже багато років, і засновані вони на багатому досвіді тисяч і тисяч студентів та викладачів.

Щоб самостійне вивчення мови було ефективним, дотримуйтесь цих простих рекомендацій:

Оцінка поточного рівня

Можливо, ви колись вже вивчали англійську, і вам потрібно просто освіжити та поглибити свої знання. Що, якщо у вас все не так погано, як вам здається? Щоб оцінити свій рівень перед початком навчання, можна пройти онлайн-тести на знання англійської мови.

Постановка конкретної мети

Саме від цілепокладання залежить все подальше навчання. Залежно від мети вивчення підбирається програма та навчальні матеріали. Тому в першу чергу варто визначитися, що б ви хотіли освоїти: розмовна, ділова англійська, а може ви хочете пов'язати свою роботу з англійською мовою або просто плануєте дивитися серіали без перекладу.

Складання розкладу занять

Складіть розклад занять і дотримуйтесь його. Наприклад, 3 рази на тиждень по дві години. Так, це нелегко і часто лінощі пропонуватимуть вступити в угоду з совістю, але регулярність занять вкрай важлива, і якщо ви дійсно хочете самостійно освоїти англійську мову, потрібно «переступити» через себе.

Вибір програми навчання

Виберіть ресурс для вивчення. В інтернеті можна зустріти безліч ресурсів для безкоштовного вивчення англійської мови. Не поспішайте завантажувати всі доступні програми, підручники та реєструватися на всіх форумах одразу. Підручники та програми навчання мають чітку структуру та не завжди сумісні між собою. Виберіть якийсь один навчальний посібник та якусь одну програму, і займайтеся строго за нею. Ви завжди зможете її змінити, якщо не буде очікуваного результату.

Створення мовного середовища

Перш за все, переведіть гаджети на англійську мову. Це ж найкращий метод вивчення англійської, а головне — безплатний і швидкий. Якщо ви щодня бачитимете написи й фрази англійською, то вашому мозку буде комфортніше їх сприймати. Бонусом ви вивчите лексику, пов'язану з технологіями: settings, upload, download, follow, subscribe… Знайдіть у Ютубі улюблені телешоу та дивіться їх англійською. Згадайте улюблену пісню англійською, знайдіть її текст, вивчіть його й співайте разом із виконавцем. Ритмічні та заримовані тексти запам'ятовуються мозком набагато краще. Це найкращий спосіб поєднати приємне з корисним.

Займатися у додатках

Якщо ви не знаєте, з чого почати експрес-вивчення мови, на якому рівні та який матеріал ви повинні вивчати, то краще довіритися професіоналам, які створюють мовні програми. У них матеріал подається логічно, структуровано, від простого до складного. Там є чудові інструменти для відпрацювання лексики, навичок розуміння на слух, правопису й вимови.

Новинний блог або щоденник

Це спосіб «із зірочкою», тому що потрібно набратися сміливості, щоб взагалі вести блог, а робити це англійською ще складніше. Але якщо ви любите ділитися своїм життям з оточенням, то чому б не зняти декілька відео в сторіз чи кілька разів на місяць не викласти пост англійською мовою, ввічливо попросивши читачів виправити ваші помилки? Або ж просто ведіть щоденник англійською.

Метод Shadowing

Це копіювання промови носія, вірніше, одночасне озвучення промови разом зі спікером.  Виберіть уривок із відео або аудіокниги розміром 5-10 хвилин. Також у вас повинні бути субтитри, або розшифровка тексту перед очима. Вам потрібно прослухати першу фразу, поставити на паузу та постаратися максимально схоже повторити її з тим самим ритмом, інтонацією, швидкістю та мелодійністю. Головне — вибирайте дійсно цікавий вам матеріал, з потрібною вимовою і рівнем володіння мовою.

Партнер з навчання

На жаль, автономно вивчити мову, використовуючи лише книги, аудіоматеріали та навчальні відео практично неможливо. Точніше, швидше за все, ви зможете читати, дивитися і слухати англійську мову, але розмовляти вам буде вкрай складно. Для тренування розмовної мови необхідна практика, а значить вам потрібен співрозмовник і партнер з вивчення англійської. Також можна спробувати посткросінг — це обмін листівками з людьми по всьому світу, причому саме англійською мовою. З його допомогою ви зможете знайти друга за листуванням і у вас буде причина ще більше заглибитися в англійську.

Контроль знань

Контроль засвоєного матеріалу — це найважливіший етап будь-якого навчання. Вам обов'язково потрібно скласти собі іспит і написати контрольну. Для полегшення роботи можна користуватись різними онлайн-тестами або методичними посібниками. Різні контрольні питання зазвичай додаються до підручників. Найскладнішим у самостійному вивченні мови є пошук та коригування своїх помилок. У цьому, до речі, вам також може допомогти партнер.

Безперервність навчання

Слідкуйте за тим, щоб не було перерв у навчанні. Якщо перерви будуть великі, отримані знання будуть втрачені. Вам доведеться заново згадувати й проходити вже пройдений шлях, і багато хто після цього кидає навчання.

Професійна діяльність для навчання

Читання англомовної літератури та публіцистики, пов'язаної з вашою професією, стане гарною підмогою у вивченні мови. До того ж з багатьох тем публікації англійською мовою з'являються набагато швидше і частіше, а отже, паралельно ви зростатимете як фахівець.

Не забивайте голову зайвим

Переважно, це стосується вивчення зайвих слів, багато з яких так ніколи й не знадобляться. Час навчання можна заощадити, вивчаючи лише найпопулярніші слова. І хоча в англійській мові налічується кілька мільйонів слів, навіть освічені англомовні люди у повсякденності використовують кілька тисяч. Наприклад, той самий Оксфордський словник включає три тисячі слів, варто насамперед «кинути» сили на їх запам'ятовування. Такого словникового запасу цілком достатньо, щоб вести бесіду, розуміти фільми й читати книги. У міру вашого розвитку й здобуття досвіду ваш словниковий запас буде поповнюватися вже сам по собі.

У самостійному вивченні англійської мови вкрай важлива мотивація та сила волі. Не давайте собі впадати в прокрастинацію, не дозволяйте кидати почате.

Як пришвидшити процес самостійного вивчення англійської?

Інтернет рясніє обіцянками навчити англійської мови за тиждень, максимум — за три. На жаль, немає чарівної методики, яка б дозволила швидко і без зусиль освоїти нову мову, а всі, хто таке обіцяють, трохи лукавлять. Втім, процес навчання справді можна суттєво прискорити. Малоймовірно, що ви зможете пояснити іноземцю англійською, як пройти в бібліотеку, вже на першому занятті, але робити успіхи на початковому етапі — це не швидко розмовляти.

Комусь іноземні мови, зокрема англійська, даються легше, ніж решті, але попрацювати доведеться однаково, а ми дамо кілька порад, щоб навчання було ефективним.

Проходьте навчання онлайн

Заняття в мережі допомагають вивчати англійську дуже швидко. Для проходження онлайн-курсів не потрібно нічого, окрім бажання й будь-якого гаджета (телефону, ноутбука, планшета, комп'ютера) із підключенням до мережі інтернет. Для проходження онлайн-курсів нема потреби кудись їхати та підлаштовувати своє життя під вивчення англійської, це просто та зручно. До того ж зручність дозволяє частіше займатися, а вартість курсу неодмінно вас порадує.

Не пошкодуйте грошей на хорошого викладача

Лише досвідчений професіонал здатний пояснити, де доречний Present Perfect, а де — Past Simple, допомогти подолати труднощі й прищепити любов до навчання, відкоригувати вимову, проконтролювати отримані знання. Роботу з репетитором та навчання на курсах можна поєднувати для кращого ефекту. Наприклад, в «Ораториці» можна займатися як у групі, так і індивідуально. Є два типи викладачів: носії мови та ті, для кого іноземна не є рідною. Для початківців краще підійде викладач, який розмовляє рідною мовою, він краще зможе пояснити, як підійти до вивчення. Водночас заняття з носієм допоможуть розвиватися далі, коли ваш рівень вже досить високий.

Виконуйте домашні завдання

Як би не нагадували ці словосполучення про школу, домашні завдання потрібно виконувати. Та ще й робити це варто якісно. Зручно це реалізовано на різних онлайн-платформах, вони автоматично перевіряють завдання та вказують на ваші помилки. Тільки за допомогою постійного закріплення вивченого матеріалу на практиці студент навчиться грамотно використовувати пройдені правила на листі та в усному мовленні.

Якщо ви все ж таки сумніваєтеся в тому, що зможете якісно вивчити англійську самостійно, тоді приходьте в Oratorica. Долучайтесь до лав наших студентів, щоб уже через 2 місяці суттєво покращити свої знання!


Дата публікації: 02/02/2024 16:27
Дата перевидання: 09/02/2024 16:27
Автор: Надежда Яношевская
Tori Hello
Перевір свій рівень англійської на безкоштовному тестуванні

Познайомимось, визначимо рівень володіння мовою та покажемо, як проходить навчання

Розповімо як
проходять заняття

🎓 Розповімо про навчання, викладачів, графік та оплату

👩‍🏫 Призначимо безкоштовний пробний урок

З питань корпоративного навчання зв’яжіться з нами по email

direktor@oratorica.com.ua
contacte
free call