З чого почати вчити англійську

...

Дорослі люди гірше засвоюють вивчення нових мов із нуля, ніж діти, — це факт. Їм доводиться знову повертатися до школи й почуватися недбайливим учнем, який не знає ні слів, ні правил. Але не варто цього соромитися, немає нічого поганого в тому, щоб пізнавати нові мови у дорослому віці, і те, що ви чогось не розумієте, цілком нормально, а прагнення саморозвитку гідне поваги. Починають вивчати англійську мову і в 20, і в 40, і 60 років. У будь-якому віці можна не просто починати вчити її самому, але й досягати великих успіхів, головне — розпочати!

Способи вивчення англійської мови

Англійську можна вивчати по-різному: хтось вважає за краще це робити вдома самостійно, хтось — у компанії. При цьому є чотири найпоширеніші способи вивчити англійську мову:

  • вчити самостійно за допомогою безоплатних курсів і самовчителів;
  • відвідувати групові заняття з англійської;
  • найняти репетитора;
  • вивчати віддалено, відвідуючи онлайн-центр «Ораторика».

Кожен із цих способів має свої переваги та недоліки. А найкращий спосіб вивчення англійської — взагалі тема для постійних суперечок, настільки різняться думки. Адже є люди, які успішно самостійно вивчили англійську мову без чиєїсь допомоги й вважають такий спосіб єдиним вірним. З іншого боку, деякі кажуть, що без регулярного спілкування англійською й кваліфікованих викладачів неможливо добре вивчити мову.

Індивідуальне чи групове навчання англійській

Друга суперечка, в процесі якої багато хто ламає списи, — це те, як краще вчити англійську мову з викладачем: індивідуально чи в рамках групових занять. Розглянемо головні їхні переваги та недоліки.

Переваги індивідуальних занять

  • гнучкий графік — ви самі вибираєте час, коли вам зручніше займатися;
  • програма підбирається точно під вас — викладач підбирає програму навчання спеціально під ваш рівень та коригує її залежно від ваших схильностей;
  • вибір місця — ви можете відвідувати викладача на його території, він може приїжджати до вас або ви можете спілкуватися онлайн. Тобто так, як вам буде зручніше.

Переваги групових занять

  • відносно низька вартість — година навчання в групі коштує дешевше години індивідуального спілкування з викладачем;
  • можливість спілкування — у групі легко подолати мовний бар'єр та почати спілкуватися англійською мовою, відточуючи свої навички;
  • покращення навички розуміння — у групі легше навчитися розуміти іноземну розмовну мову на слух (а ще швидше це зробити, якщо відвідувати розмовний клуб);
  • групова конкуренція — в групі включається азарт і природне прагнення бути кращим, що дає додаткову мотивацію;
  • регулярність занять — якщо при заняттях з репетитором ви можете рухати їх, як вам зручно і як вам хочеться, то в групі семеро одного не чекають. Заняття відбудеться, будете ви на ньому чи ні, а пропущені уроки потрібно буде відпрацювати.

Як бачите, і групові заняття не позбавлені своєї привабливості, дозволяють економити гроші. Тому підсумковий вибір, як почати вивчати англійську — самостійно чи з викладачем, індивідуально чи у групі — завжди лежить на вас. Тільки ви знаєте і можете зрозуміти, який варіант підійде особисто вам, і як швидко ви прогресуватимете.

Самостійне вивчення

Самостійне вивчення — це складний шлях, для якого потрібні великі зусилля і чимала сила волі. Хоча він і має цілу низку істотних переваг:

  • доступність — за самостійне вивчення з вас ніхто не візьме гроші, це вагомий аргумент, який змушує багатьох хоча б спробувати почати вивчати англійську мову;
  • вільний графік — так, ви вільні самі вибирати, скільки годин на день, днів на тиждень і тижнів на місяць приділяти вивченню англійської мови;
  • особиста програма навчання — ви самі вирішуєте, як, коли і що вивчати;
  • розвиток самодисципліни — докладені зусилля розвивають почуття відповідальності;
  • справжня насолода результатом — підсумки будуть настільки тішити вас, наскільки це взагалі можливо.

На жаль, не позбавлений такий шлях і недоліків:

  • нерегулярність занять — мало хто може відмовити собі у своїх слабкостях, тому «я не хочу» — цілком часта причина пропуску при самостійному навчанні;
  • вибір навчальних матеріалів — їх багато, їх якість ви заздалегідь не знаєте, а на відгуки в інтернеті не завжди можна покластися, тому вам буде складно знайти відповідний для вас курс або посібник;
  • відсутність «зворотного зв'язку» — складно самостійно оцінити правильність вимови, написання та загальні успіхи;
  • Проблеми в роботі над помилками — нікому перевірити й виправити ваші помилки.

Втім, всі проблеми цілком вирішуються, але самостійне вивчення займе набагато більше часу, зажадає величезної сили волі та мотивації. Але немає нічого неможливого, якщо вважаєте, що ви впораєтеся, то цілком можете хоча б спробувати.

З чого варто розпочати вивчення англійської?

Найскладніша фаза в будь-якому процесі — початок. Але якщо правильно розставити пріоритети, усвідомлено підійти до систематизації своїх дій, знайти ефективну особисту мотивацію — все задумане, можна здійснити. Навіть якщо ви знайдете найкрутішого викладача, який застосовує різні інноваційні методи навчання, очікуваного результату досягти не вийде, якщо заздалегідь ви не відповісте собі зрозуміло і конкретно на запитання: «Навіщо мені це потрібно?». Особиста зацікавленість та мотивація — ось ті рушійні сили, які допомагатимуть протягом усього періоду навчання. Психологи рекомендують знайти конкретну та досяжну маленьку мету. В цьому випадку вам не доведеться займатися через «не хочу», а результат можна буде реально побачити через короткий час.

З чого краще і як треба починати вивчати англійську мову? З вибору методики, яка знаходить найбільший відгук та викликає зацікавленість. Монотонне заучування нових слів, правил, мовних ідіом не дасть бажаного результату з тієї простої причини, що це нудно.

Починати варто з алфавіту. Якщо ваш рівень знань англійської мови дорівнює нулю, то перестрибнути цей щабель просто не вдасться. Алфавіт — це основа будь-якої мови, а в англійській він подвійно важливий, тому що за наявності всього 26 букв у розмовній мові використовується цілих 44 звуки. Звучання деяких літер значно змінюється залежно від їхнього положення в буквосполученні, слові й навіть від наголосу. Алфавіт та базові правила читання — це основа, яка дозволяє успішно засвоювати решту масиву складнішої інформації.

Якщо ви все ж таки прийняли рішення відмовитися від допомоги професіоналів, варто підготуватися до старанної та копіткої праці. З чого краще почати вивчати розмовну англійську мову дорослому самостійно з нуля? З наступних пунктів:

  • складання особистого графіка занять;
  • вибір методики навчання;
  • підбір програм тестування для перевірки засвоєних знань;
  • підбір теоретичного матеріалу;
  • підбір практичних вправ;
  • складання особистої аудіо та відеотеки;
  • вибір мобільного додатка для вивчення слів.

Очевидно, що самостійне навчання передбачає виконання величезного додаткового обсягу роботи, який за нормальних умов вивчення з викладачем бере на себе саме вчитель.

Також у багатьох виникають складнощі з практикою говоріння — навіть якщо ви вчитимете напам'ять і декламуватимете короткі вірші, тексти, оцінити правильність вимови буде просто нікому. Єдина надія на розмовну практику з носіями у Скайпі, соціальних мережах, на спеціалізованих платформах для спілкування.

Якщо у вас мінімальний рівень, то для переходу на наступний щабель рекомендовано не менше 100 годин роботи з репетитором і стільки ж має припадати на самостійну роботу. Причому в такому разі практика може не розцінюватися саме як обов'язкове заняття, а ставитись до розряду захопливого проведення часу. В ідеалі ввести у свій розпорядок дня перегляд англомовного відеоконтенту з адаптованою простою лексикою та субтитрами на тему, що цікавить.

Ваш викладач зможе конкретно підказати вам, з чого почати вивчення англійської самостійно вдома з нуля після визначення рівня володіння на стартовому етапі. Від нього можна отримати рекомендації щодо оптимальної кількості слів для вивчення в день, що рекомендуються для читання для перекладу або декламації текстів. Незалежно від обраної форми навчання, головною залишається мовна практика — спілкуйтеся англійською за будь-якого зручного випадку, використовуйте вивчені слова, ідіоми, фразові кліше. Це чудово допомагає розвивати навички говоріння та запам'ятовувати матеріал.


Дата публікації: 05/01/2023 11:05
Дата перевидання: 01/11/2023 11:05
Автор: Надежда Яношевская
Tori Hello
Перевір свій рівень англійської на безкоштовному тестуванні

Познайомимось, визначимо рівень володіння мовою та покажемо, як проходить навчання

Розповімо як
проходять заняття

🎓 Розповімо про навчання, викладачів, графік та оплату

👩‍🏫 Призначимо безкоштовний пробний урок

З питань корпоративного навчання зв’яжіться з нами по email

direktor@oratorica.com.ua
contacte
free call